Flört Şiddeti

FLÖRT ŞİDDETİ Flört şiddeti, romantik partnerlerden birinin diğerinin üzerinde güç kullanarak şiddet uygulaması ya da istismar etmesi anlamına gelmektedir. Kısıtlama, baskı ve tehdit unsurlarını içeren her tür davranış flört şiddeti olarak tanımlanır. Şiddet uygulayan kişi, diğeri üzerinde egemenlik kurmayı ve onu kontrol altına almayı amaçlar. Flört şiddeti devam eden ilişkilerde kendini gösterdiği gibi biten ilişkilerde …

FLÖRT ŞİDDETİ

Flört şiddeti, romantik partnerlerden birinin diğerinin üzerinde güç kullanarak şiddet uygulaması ya da istismar etmesi anlamına gelmektedir. Kısıtlama, baskı ve tehdit unsurlarını içeren her tür davranış flört şiddeti olarak tanımlanır. Şiddet uygulayan kişi, diğeri üzerinde egemenlik kurmayı ve onu kontrol altına almayı amaçlar. Flört şiddeti devam eden ilişkilerde kendini gösterdiği gibi biten ilişkilerde de devam edebilmektedir. 

Flört Şiddeti Çeşitleri:

  1. Fiziksel Şiddet
  2. Psikolojik Şiddet
  3. Cinsel Şiddet
  4. Ekonomik Şiddet
  5. Israrlı Takip (Stalking)
  6. Sosyal Şiddet
  7. Dijital Şiddet

FLÖRT ŞİDDETİ KENDİNİ NASIL GÖSTERİR?

Fiziksel Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin üstünlük kurmak, cezalandırmak, aşağılamak gibi amaçlar güderek diğerinin bedenine kasti olarak zarar vermesi durumudur. Vurmak, eşya fırlatmak, tekme atmak, saçını çekmek, itmek, sarsmak, kesici alet veya silah kullanmak fiziksel şiddetin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Psikolojik Flört Şiddeti

Taraflardan biri, diğerini kontrol altına almak, denetlemek, aşağılamak, küçük düşürmek, cezalandırmak, kendine olan güvenini zedelemek, saygısını yitireceği şekilde tavır sergilemek amacı güdüyorsa psikolojik şiddet söz konusudur. Gözle görünür biçimde olmadığı için fiziksel şiddetin aksine psikolojik şiddeti anlamak ve tarif etmek oldukça zordur. Bununla birlikte psikolojik şiddetin etkisinin fiziksel şiddetin etkisinden daha yoğun olduğu yaşantılar olduğu da bilinmektedir. Aşağılayıcı lakap takmak, bağırmak, hakaret etmek, iftira atmak, manipüle etmek, küfür etmek, kişisel sınırları ihlal etmek, yıkıcı şekilde eleştirmek, eksiklerini ve kusurlarını sürekli yüzüne vurmak, sırların başkasına anlatılması psikolojik şiddetin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Cinsel Flört Şiddeti

Partnerlerden birinin diğerini cinsel birliktelik veya yakınlaşma yaşamaya zorlaması; diğerinin rızası olmamasını, “hayır” cevabını kabul etmemesi veya zararlı cinsel davranışlara zorlaması durumudur. Çoğunlukla fiziksel şiddeti de içerisinde barındırır. İstemediği halde karşı tarafı öpmesi, dokunması, cinsel birliktelik yaşaması, istemediği pozisyonlara zorlaması cinsel şiddetin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Ekonomik Flört Şiddeti

Taraflardan birinin ekonomik kaynaklarını diğeri üzerinde tehdit ve kontrol amaçlı kullanması, ekonomik mağduriyet yaratması durumuna ekonomik şiddet adı verilmektedir. Partnerlerden birinin kaynağı olmasına rağmen diğerine kısıtlı para imkanı sunması, gelir ve gider ortak olmasına rağmen karşı tarafın bilgisinin olmaması, kişinin parasının rızası olmadan elinden alınması, çalışmasına engel olunması ya da istemediği halde çalışmaya zorlanması, harcamaların gereksiz bulunup fiziksel veya psikolojik şiddet uygulanması, okulun bitirilmesine veya meslek edinilmesine engel olunması ve kişiyi borçlandırmak ekonomik şiddetin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Israrlı Takip (Stalking) Şiddeti

Devam eden ilişkideki partnerin ya da biten bir ilişkideki eski partnerin diğerini durmaksızın izlemesi ve takip etmesidir. Buradaki amaç karşı tarafın üzerinde korku yaratıp güç göstergesi uygulayarak güvende olmadığını hissettirmektir. Davetsiz bir şekilde karşı tarafın okuluna, iş yerine veya evine gitmek, ısrarlı bir şekilde hediye veya çiçek alıp göndermek, karşı tarafın arkadaş çevresiyle iletişim kurup bilgi alaya çalışmak, karşı tarafın sahip olduklarına zarar vermek ısrarlı takip şiddetinin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Sosyal Flört Şiddeti

Taraflardan birinin diğerini sosyal ilişkileri açısından kısıtlaması, sosyal çevresinden uzaklaştırması ve yalnızlaştıracak şekilde davranması durumunu sosyal flört şiddeti olarak adlandırabiliriz. Aileyle veya arkadaşlarla görüşmeyi yasaklamak, kimlerle arkadaşlık kurulduğunun kontrol edilmesi, kıskançlığa sığınarak görüşülen insanların kısıtlanması, sosyal çevresine vakit ayırınca partnerin suçlanması, yargılanması sosyal flört şiddetinin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

Dijital Flört Şiddeti

Taraflardan birinin teknolojik araçları ve sosyal medyayı diğerini kontrol etmek ya da tehdit etmek, şantaj yapmak amacıyla kullanması durumuna dijital flört şiddeti adı verilmektedir. Sosyal medya şifrelerinin istenmesi ve kontrol edilmesi, resim veya video paylaşımı yapması için karşı tarafın zorlanması, sosyal medyada kimlerle arkadaş olunacağına karar verilmesi, bilgisayarın veya telefonun kurcalanması, sürekli mesaj yağmuruna tutulması ve mesajlarına hızlıca yanıt vermesi için partnere baskı yapılması dijital flört şiddetinin örnekleri arasında yer almaktadır.

 

NASIL KORUNABİLİRİM

İlk yapılması gereken, şiddeti normal bir davranış olarak kabul etmemek ve görmezden gelmemektir. “Herkesin başına gelebilir.” “Hak ettim.” “Ben de kaşındım ama.” “Sabrını zorladım.” gibi düşünceler bazen kişilere normal gelebilir ama unutulmamalıdır ki şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

Şiddetin farkına varıp önüne geçebilmenin yegane yolu konuyla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Şiddetin ne olduğunu bilip kişinin kendisini bu durumdan sorumlu görmemesi çok önemlidir.

Şiddetin var olduğu ilişkilerin içinden çıkmak çoğu zaman kolay olmamaktadır. Bu tür durumlarda sizi yargılamayacak ve size destek çıkacak kişilere ulaşmanız ve onlardan yardım istemeniz en doğrusu olacaktır.

Flört şiddeti çok sık karşılaşılan bir durumdur ve sessizliğinizi bozarak bu duruma bir son verebilirsiniz. Unutmayın, kimse böyle bir hayatı hak etmez!

Şiddete ve istismara maruz kalmak uzun vadede kişiyi travmatize edebilmektedir. Bu nedenle kişilerin hayat kalitesi düşebilmekte ve kişiler günlük hayatını yaşamakta zorlanabilmektedirler. Bu tür durumlarda psikolojik destek almak kişinin daha sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca şiddet döngüsünden çıkmakta zorlanan kişilerin psikolojik destek alması o döngüyü kırabilmelerine yardımcı olmaktadır. Bu tür durumlarda uzman yardımı almaktan çekinmeyin.

 

Psikolog Sümeyye Sağlam

 

Diğer blog yazılarımızı okumak için TIKLAYIN!

Psikolog Sümeyye Sağlam randevuları için TIKLAYIN!

 

Book a Consultation

It’s easy and free!

utopya

utopya

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir