Depresyon ve Depresyon İllüzyonu

Depresyon ve Depresyon İllüzyonu Yaşam solup yok oluyor gibi Her gün daha uzaklara sürükleniyorum Kendi içimde kayboluyorum Hiç kimse ve hiçbir şeyin önemi yok Yaşama isteğimi yitiriyorum Sanki verecek hiçbir şeyim kalmadı Hiçbir şey eskisi gibi değil İçimde bir şeyler kayıp Hissettiğim bu şeye katlanamıyorum Boşluk içimi dolduruyor İçimdeki karanlık aydınlığı engelliyor Ben başka bir …

Depresyon ve Depresyon İllüzyonu

Yaşam solup yok oluyor gibi

Her gün daha uzaklara sürükleniyorum

Kendi içimde kayboluyorum

Hiç kimse ve hiçbir şeyin önemi yok

Yaşama isteğimi yitiriyorum

Sanki verecek hiçbir şeyim kalmadı

Hiçbir şey eskisi gibi değil

İçimde bir şeyler kayıp

Hissettiğim bu şeye katlanamıyorum

Boşluk içimi dolduruyor

İçimdeki karanlık aydınlığı engelliyor

Ben başka bir bendim, ama artık o gitti.

Bu sözler tükenmişliği ve depresyonu anlatan bir şarkının sözleri. Sözlerin ana teması ise umutsuzluk, yarına dair hiçbir beklentinin olmaması, hiç bitmeyecekmiş gibi gelen bir acı ve hissedilenleri açıklamakta güçlük çekmektir. Depresyonda da durum böyledir. Kişi enerjisini hiçbir şey yapmamasına rağmen kaybetmiş, olan bitene karşı ilgisi kalmamış ve eskiden zevk aldığı birçok şeyden artık zevk alamaz olmuştur. 

“Beni depresyona sokan sebepleri hemen bulmalıyım!”

Depresyona giren kişiyle ilgili herkesin gözünde benzer bir tablo canlanır: Yatağından hiç çıkmayan, üstü başı dağınık, iştahsız, uykusuz, üzgün ve somurtkan biri… Belki bazı kişiler için böyle olsa da genel olarak bu bir çeşit klişedir. Depresyona giren herkes aynı görünmez, aynı şeyleri hissetmez. Depresyonun birden fazla türü vardır ve yoğunluğu da bu türlere bağlı olarak değişir.  Bu durum yas sürecinin sonlanamaması ve gereğinden uzun sürmesi, bir ayrılık, travmatik bir yaşantı veya herhangi başka bir şeyden kaynaklanabilir. Sebebi birden fazla şey de olabilir. Ancak “Neden böyle hissediyorum? Neden ben depresyondayım?” sorusu bize çok da yardımcı olmaz. Neden depresyona girdiğimizi aramak yerine bu süreçle nasıl baş edip tekrar sağlıklı bir duygu duruma nasıl geçiş yapabileceğimize odaklanabilmek bizim için en iyisi olacaktır.

“Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?”

Çok basit: Bir uzman görüşü ile. Hepimiz bazen olumsuz duygular hissederiz; keyfimiz kaçar, bazı şeyler eskisi kadar zevk vermez, yorgun ve huzursuz hissedebiliriz. Depresyon bunlardan biraz daha fazlasıdır. Depresyon yukarıdaki şarkı sözlerinde olduğu gibi “bir şeylerin solup yok olması, kaybolması, içimizi boşluğun doldurması”dır. Bazen geçici süre olumsuz duygular hissetmemizi, bazı günler motivasyonumuzun düşük olmasını hemen depresyonla ilişkilendirmek çok da sağlıklı değildir. Burada nasıl ki fiziksel rahatsızlıklarda neyimiz olduğunu öğrenmek adına doktora gidiyorsak ruh sağlığıyla ilgili şüphelerde uzman görüşünü esas almak doğru olacaktır. 

  • Aşırı uyuma veya uykusuzluk sorununuz varsa
  • Kendinizi suçlu/ değersiz hissediyorsanız 
  • Enerjiniz çok düşükse ve birçok şeye karşı ilginiz azaldıysa
  • Normalden çok daha az veya çok daha fazla yiyorsanız
  • Yarına dair belirgin bir umutsuzluk duygunuz varsa 

Bunlar depresyonda olduğunuzu mu gösterir?

Bunun cevabını verecek kişi siz veya çevrenizde bu işin profesyonel eğitimini almamış kişiler değildir. Bu belirtileriniz varsa yapılacak şey kendinize bir tanı koymak değil bir ruh sağlığı uzmanından randevu almaktır. Bazı durumlar tanı almanızı, bazı durumlar tedavi olmanızı, bazı durumlar ise yalnızca psikolojik danışma almanızı gerektirir. Bunun kararını vermeye çalışarak kendinizi yormak yerine bir uzmanın bu kararı vermesini istemek, kendiniz için yapacağınız en doğru şey olacaktır. Yalnızca doğru kişiyi bulun ve onun size yardım etmesine izin verin. 

Depresyonu Uzak Tutmanın Bir Yolu Var mı?

Şekerli ve çok yağlı yiyecekler tüketmezsek, alkol ve sigara kullanmayıp spor yaparsak ve düzenli olarak kontrollere gidersek fizyolojik rahatsızlıklara yakalanma oranımız oldukça düşer ve daha sağlıklı bir hayat yaşarız ancak bunları yapmamız bile bazen hasta olmamızı engelleyemez. Nasıl ki fiziksel sağlıkta durum böyleyse aynı şekilde duygu durumumuza da benzer özeni gösterirsek bunların faydasını kesinlikle görürüz ancak bu bazı olumsuzlukların yaşanmayacağı anlamına gelmez. Yine de yaşamda bazı düzenlemeler bizim ruh sağlığımızı çok daha dengede tutmamıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

  • Düzenli spor veya meditasyon yapın, dengeli beslenin. Bunlar gevşemenize ve rahatlamanıza yardımcı olur.
  • Hobilerinizi, keyif aldığınız aktiviteleri belirli aralıklarla yapmaya çalışın.
  • Sevdiklerinize, sizin için önemli kişilere zaman ayırın. Onlarla duygularınızı paylaşın. Onların da sizinle paylaşımda bulunmalarını teşvik edin. Sosyal yönünüzü geliştirmek ve kişilerarası ilişkileri düzenlemek size iyi gelecektir. 
  • Rutinlerinizi aksatmayın. Çalışıyorsanız işinizde, çalışmıyorsanız da ev hayatınızda rutinlerinize devam edin. Günlük görevlerinizi yerine getirmek motivasyonunuzu belli bir seviyede tutacaktır.
  • Psikolojik danışma desteği alın. Psikolojik danışma kriz anlarında çok fazla aransa da bu hizmetin tek işlevi bu değildir. Psikolojik danışma sürecinin krize müdahalenin yanında görülme- duyulma ihtiyacını karşılama, yeni bakış açıları kazandırma, kişiye kendisi hakkında farkındalığını artırma gibi birçok faydası vardır. 

Genel anlamda depresyon nasıl hissettirir, nasıl kendini belli eder ve bu rahatsızlıktan bir adım daha uzak durabilmenin yolları nelerdir bunlara değindik. Yukarıdaki belirtilerin sizde olması depresyonda olduğunuzu göstermez, yalnızca bir uzmandan destek almaya ihtiyacınız olabileceğine dair ipuçlarıdır. Yine depresyondan uzak kalmak için yapacaklarınız sizi tüm psikolojik rahatsızlıklardan korumaz, ancak daha dengeli ve sağlıklı bir hayata sahip olmanız için size yardımcı olur. Kendinizi dinlemek ve ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde yardım istemek kendiniz için yapabileceğiniz en doğru şeylerdir. 

Psk. Dan. Mustafa Uzunkavak

Diğer blog yazılarımızı okumak için TIKLAYIN!

 

Book a Consultation

It’s easy and free!

utopya

utopya

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir